'Groei Nederlandse economie blijft laag'

'Groei Nederlandse economie blijft laag'

Dat zeggen Sweder van Wijnbergen en Sylvester Eijffinger in een gesprek met NU.nl.

Zij zijn respectievelijk hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar financiële economie van de Universiteit van Tilburg.

Donderdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de Nederlandse economie minimaal is gegroeid met 0,1 procent van het bbp.

"Als de economie in 2014 tussen de 0,5 tot 1 procent stijgt, mogen we in onze handen wrijven", zegt Eijffinger. "We zitten nu op de bodem. Uiteindelijk zal de economie weer groeien, maar ik verwacht geen enorme spurt. Waarschijnlijk tussen de 0 en 1 procent", zegt Van Wijnbergen.

Werkloosheid

Om echt te kunnen beoordelen welke sporen de recessie heeft nagelaten, is volgens Eijffinger pas te zien in het eerste kwartaal van 2014.

"We hebben hier te maken met de zogenoemde wet van Okun. Die geeft de relatie tussen economische krimp en de stijging van de werkloosheid aan."

Daarmee wil Eijffinger zeggen dat er vaak een vertraging zit tussen werkgelegenheid en economisch herstel. "Wat we nu zien is het restant van de recessie van de afgelopen twee jaar. Dat hakt er in", aldus Eijffinger.

Lees verder op Nu.nl

'Groei Nederlandse economie blijft laag'