'Ik sta te springen om te beginnen'

30-06-2009

Tot nu toe hebben 800 ondernemers van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Qredits is verrast door dit hoge aantal. "Er hebben meer ondernemers en zelfstandigen een microkrediet aangevraagd dan we hadden verwacht", vertelt Elwin Groenevelt, directeur van Qredits. "Het was voor ons direct alle hens aan dek om alle aanvragen op tijd te kunnen verwerken."

Qredits

Ondernemers die geen krediet bij de bank krijgen, kunnen bij Qredits een lening to 35.000 euro aanvragen. "Ik hoorde van deze mogelijkheid bij de inschrijving van mijn bedrijf bij de Kamer van Koophandel", vertelt ondernemer Kick de Graaf. "Ik had van mijn bank te horen gekregen dat ik te weinig eigen vermogen had voor een lening. De KvK verwees mij door naar Qredits."

Maatwerk

De Graaf belde eind februari met de kredietverlener. Na het opsturen van zijn bedrijfsplan en een online ondernemerstest kreeg hij een telefoontje van Qredits. Binnen een maand zet er een adviseur bij De Graaf aan de keukentafel. “Het was erg prettig om thuis waar ik alle papieren bij de hand heb de aanvraag te bespreken. Dat persoonlijke contact sprak mij aan. “Die individuele aanpak is volgens Groenevelt absoluut nodig: “Voordat we een lening verstrekken, willen we graag weten met wat voor ondernemer we te maken hebben. En hoe zijn ondernemingsplan eruit ziet. Ook praten we over zijn wensen, financiële situatie, aflossingscapaciteit en –termijn. Dat gesprek bepaalt of Qredits wel of niet een krediet wil verlenen.”

'Het is me gelukt en nu kan ik deze zomer starten'

Krediet De hoogte van de lening is afhankelijk van de kredietbehoefte van de ondernemer. "Maar dit houdt niet automatisch in dat de ondernemer het bedrag krijgt dat hij voor ogen had", zegt Groenevelt. De Graaf krijgt bijna het gehele bedrag dat hij nodig dacht te hebben voor zijn bedrijf Quadhuur in Scheveningen. "Bij mij is het 1.000 euro minder geworden. Ik heb een krediet van 29.000 euro gekregen."

Rente Uiteraard moeten ondernemers hun lening wel aan Qredits terugbetalen. Dit gebeurt per maand. Groenevelt: "Het rentetarief van het microkrediet is marktconform en staat vast voor de gehele looptijd van 1 tot 10 jaar." Naast rente betaalt een ondernemer eenmalig afsluitkosten tussen de 250 en 450 euro. De Graaf staat te springen om te beginnen. "Ik ben hier maanden mee bezig geweest. Het was lang onzeker, maar nu kan ik deze nog starten."

'Ik sta te springen om te beginnen'