Klein krediet voor zelfstandige

13-09-2010

De dankzij Máxima bekende microkredieten zijn er niet alleen voor kleinschalige ondernemers in ontwikkelingslanden. In samenwerking met een aantal banken heeft de overheid Qredits opgezet. Zelfstandigen in eigen land kunnen maximaal €35.000 aan microkrediet krijgen, waarvoor ze eerder in aanmerking kunnen komen. Al moet het ondernemingsplan wel goed in elkaar zitten natuurlijk.

Wat betreft het verstrekken van leningen onderscheidt Qredits zich van de banken door juist te kijken naar de toekomst van de ondernemer, niet naar het verleden. Zaken als een gebrek aan eigen kapitaal of een BKR-registratie zijn niet doorslaggevend bij een kredietaanvraag.

"Het gaat ons vooral om de haalbaarheid van het plan en de ondernemerskwaliteiten van de aanvrager zelf", legt Qredits-directeur Elwin Groenevelt uit. "Daar kom je achter door met de zelfstandige te spreken, het liefst bij hem thuis. Iemand voelt zich meer op z'n gemak in zijn eigen omgeving en laat meer van zichzelf zien, dan wanneer hij in pak binnen een kwartier zijn verhaal moet doen."

Helpen

Qredits is de handelsnaam van de Stichting Microkrediet Nederland, een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk tussen ABN Amro, ING en Rabobank en de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken. Sinds de start begin 2009 verstrekte Qredits bijna duizend microkredieten aan startende of reeds gestarte ondernemers. Met nog eens €30 miljoen in kas verwacht de organisatie de komende twee jaar nog zo'n drieduizend entrepreneurs te kunnen helpen. Voor de leningen moet marktconform betaald worden. Doorgaans zitten de rentetarieven in de middenmoot vergeleken met alle andere banken.

Adriëlle Buiks diende vorig najaar een aanvraag in. De moeder van twee besloot in mei 2009 het roer volledig om te gooien. Met eigen kapitaal kocht ze een failliete slagerij in Oosterhout. Maar dan slaat het noodlot toe. Er wordt twee keer achter elkaar ingebroken en Buiks heeft geen financiële buffer meer. Ze moet kiezen: stoppen of doorgaan? "Het was vooral de vraag hóé ik door moest gaan. Naast de schade door de inbraken moest ik van de verzekering extra beveiligingsmaatregelen treffen, maar geld had ik niet meer."

Via de Kamer van Koophandel komt Buiks in contact met een bedrijfsadviseur van het Microkredietloket West-Brabant. Hij helpt haar met de opzet van een gestructureerd ondernemingsplan, voordat de aanvraag wordt ingediend bij Qredits. Op oudejaarsdag komt het verlossende antwoord, Buiks krijgt een microkrediet van €20.000.

Het maximale krediet van €35.000 wordt zelden volledig verstrekt. Een adviseur kijkt altijd of het gevraagde bedrag niet naar beneden kan worden bijgesteld. Groenevelt: "Het kan zijn dat een ondernemer in de opstartfase toch nog tegen problemen aanloopt waardoor hij een restlening nodig heeft. Als wij meteen het maximale bedrag verstrekken dan is dat niet meer mogelijk."

Zo'n 30 tot 35% van de aanvragen komt van reeds gestarte ondernemers, bijvoorbeeld bij uitbreidingsplannen.

De Amsterdamse David Kleijn bouwde vorig jaar een deel van zijn oude binnenvaartschip, waar hij al tien jaar woont, om tot een gastenverblijf. David's Boat viel zo in de smaak bij toeristen, dat Kleijn besloot uit te breiden met nog een gastenverblijf. Hier had hij zelf geen geld meer voor.

Kleijn klopte aan bij Ondernemershuis Groot Oost, waar hij werd geholpen met de opzet van een plan. "Het was mijn voordeel dat ik al gestart was met een goedlopende onderneming. Ik kon al cijfers laten zien en aantonen dat ik klanten had." Binnen drie maanden kreeg Kleijn groen licht en ontving hij een krediet van circa €5000. "

De belangrijkste beslissing die ik heb genomen bij mijn aanvraag is de stap naar het Ondernemershuis. Ik had nooit alleen het ondernemersplan in elkaar kunnen zetten." Dat is ook een tip die Groenevelt ondernemers wil meegeven. "Het hoeft natuurlijk niet, wie goed schrijft, kan prima zelf een plan in elkaar zetten. Maar als je op een ochtend wakker wordt met een geweldig idee terwijl je nog niet zo veel weet van het ondernemerschap zelf, aarzel dan niet om de hulp van anderen in te schakelen."

Klein krediet voor zelfstandige