Werkbezoeken Qredits en IDH

Werkbezoeken Qredits en IDH

Zij deed dit in haar hoedanigheid van lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering en als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Qredits richt zich op kredietverlening aan kleine ondernemers. Naast een lening werkt Qredits met coaches die op vrijwillige basis nieuwe ondernemers op weg helpen met hun bedrijf. Mede dankzij deze combinatie heeft 82 procent van de klanten na drie jaar nog altijd een actieve onderneming.

Koningin Máxima sprak met de medewerkers van Qredits over onder meer de coachingstrajecten, de ontwikkeling van de kredietvoorziening en risicomanagement bij nieuwe ondernemers. Bij het werkbezoek waren ook de nieuwe voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering aanwezig, de heer H.C. Goddijn en de oud-voorzitter, de heer D. Laman Trip.

IDH richt zich op duurzame productie en handel van (landbouw) goederen uit ontwikkelingslanden door samenwerking met internationale bedrijven, overheden en goede doelen organisaties. Zo worden er trainingen gegeven in duurzame landbouwtechnieken en bedrijfsvoering. Koningin Máxima liet zich onder meer informeren over de financieringsprogramma’s van IDH voor kleine boerenbedrijven. Deze komen vrijwel niet in aanmerking voor reguliere leningen vanwege de kleinschaligheid en onzekerheid over de opbrengsten. Samen met de Nederlandse Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) stelt IDH risicokapitaal en fondsen ter beschikking die lokale banken stimuleren om leningen te geven aan deze boeren. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld nieuw plantmateriaal en andere hulpmiddelen aanschaffen om de oogst te verhogen.

Werkbezoeken Qredits en IDH