Het kredietplafond van Qredits wordt verhoogd naar €150.000

30-10-2012

“Wij zijn blij verrast”, laat algemeen directeur Elwin Groenevelt van Qredits in een reactie weten. “Zelf zijn we er eigenlijk niet zo mee bezig geweest, maar MKB Nederland heeft hier flink voor gelobbyd. Vanuit die hoek is er duidelijk behoefte aan.”

Qredits verstrekt sinds januari 2009 microkredieten aan kleine en startende ondernemers. De stichting, zonder winstoogmerk, is een samenwerkingsverband tussen onder meer ABN Amro Bank, ING Nederland en Rabobank Nederland en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De ondernemers die bij Qredits aankloppen hebben vaak om diverse redenen problemen om bij een bank krediet te krijgen. Ze zitten bijvoorbeeld in de WW – dat geldt voor ongeveer een kwart - of hebben een BKR-notering, waardoor het afsluiten van een ‘regulier’ krediet niet lukt. Met een goed doortimmerd ondernemingsplan kunnen ze vaak wel bij Qredits terecht.

Veel vraag

“Ik verwacht heel veel vraag naar deze grotere kredieten”, aldus Groenevelt. “Zeker vanuit bestaande ondernemingen. We bedienen nu nog vooral kleine starters, maar hiermee kunnen we ook grotere starters, ondernemers die verder willen groeien en de wat meer innovatieve bedrijven van geld voorzien.”

Groenevelt liet eerder tegenover NUzakelijk al weten dat de grens voor microkredieten bij 50.000 euro ligt. “Daarboven kun je ze inderdaad geen microkredieten meer noemen. Als werktitel hebben ze de naam ‘MKB-kredieten’ gekregen, maar we zijn nog in discussie over de definitieve naam.”

Groei

Qredits denkt klaar te zijn voor de stijgende vraag, die de verhoging van het kredietplafond met zich mee zal brengen. “We behandelen momenteel ongeveer 130 aanvragen per week en kunnen zeker groeien naar 175 per week. Om de grotere bedragen af te handelen, zullen we wel de juiste mensen in dienst moeten hebben. Het gaat om serieus geld.”

Doordat het kredietrisico hoger wordt, zal Qredits ondernemers wellicht om meer zekerheden moeten gaan vragen in de vorm van bijvoorbeeld borg. “Het moet echter wel te doen zijn voor onze doelgroep”, verklaart Groenevelt. “Een belangrijk verschil met banken blijft onze persoonlijke benadering.”

Het is nog niet duidelijk op welke termijn de verruiming zal plaatsvinden. Binnenkort gaat de organisatie eerst om tafel met banken en overheid.

Bron artikel: NuZakelijk

Kredietplafond Qredits wordt verhoogd