Lenen? Zzp’er kan krediet krijgen bij Qredits

Lenen? Zzp’er kan krediet krijgen bij Qredits

Zzp’ers vangen vaak bot bij een bank als ze een zzp lening willen. Om deze groep ondernemers te bedienen is er Qredits, met zakelijk krediet tot €250.000

Zelfstandigen kunnen bij Qredits een microkrediet krijgen tot maximaal 50.000 euro, mits ze een goed plan hebben. Het initiatief van vier banken, in samenwerking met de Stichting Fonds Werken aan Wonen en de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken en werkgelegenheid, loopt als een trein. Daarvan is volgens directeur Elwin Groenevelt ruim de helft positief beantwoord.

ZZP lening niet interessant voor bank

Waarom krijgt een zzp’er geen krediet bij een bank? Groenevelt noemt daar vier redenen voor. Ten eerste maakt het voor banken nogal een verschil of het om een lening gaat van 10.000 euro of 2 ton. “De handelingskosten voor zo’n lening zijn gelijk, dus voor een klein bedrag zijn die kosten relatief hoog. De banken hebben daarom liever grote bedrijven; zelfstandigen zijn met een ZZP lening vaak niet interessant voor ze.” Punt twee: bij zelfstandigen loopt een bank meer risico. Een groot bedrijf heeft een breder fundament. Het derde punt is dat starters (je bent voor Qredits starter als je minder dan 2 jaar onderweg bent als zzp’er) geen financieel trackrecord hebben. Groenevelt:”Hoe gaat iemand met zijn geld om? Door persoonlijke gesprekken kun je daar inzicht in krijgen, maar dan kom je weer op het punt van die handelingskosten.” Ten slotte zijn zzp’ers vooral praktisch bezig. “Ze hebben vaak niet de hoogste opleiding gehad en nooit geleerd om een ondernemersplan te schrijven.”

Buiten de boot vallen

Banken hebben een selectieprocedure voor zzp’ers, zegt Groenevelt. “De meeste banken hanteren objectieve criteria bij de toetsing van zelfstandigen. Daarbij wordt met name gekeken naar opleiding, leeftijd – hoe jonger je bent, hoe meer tijd om terug te betalen – en je historie bij het Bureau Krediet Registratie. Die selectieprocedure zorgt ervoor dat ook veel goede ondernemers buiten de boot vallen. De wat oudere zzp’er krijgt meestal geen kans en de gevolgen van een eerder faillissement zijn dan groot, terwijl dit niet altijd je eigen schuld is.”

Een gesprek thuis

En dus daar is Qredits. Géén nieuwe bank, maar een gespecialiseerde kredietverstrekker voor het kleinbedrijf. “Door onze kleine organisatie kunnen we efficiënter en persoonlijker werken. Je vraagt krediet aan en levert een dossier in. Daarin zit een ondernemersplan, een overzicht van de investeringen die je wilt doen en – bij een bestaande onderneming – wat je resultaat tot dan toe is. Is dat dossier compleet? Dan sturen wij een bedrijfsadviseur die kijkt naar je plan.” Een ondernemersplan is dus nog steeds nodig, maar dat hoeft niet door een accountant te worden opgesteld, zoals een bank doorgaans eist. “Een zzp’er kan het zo schrijven. Wij vinden een paar taalfouten ook niet zo erg. De adviseur neemt dat plan door en stelt tijdens een gesprek thuis kritische vragen. Stel: een van je opdrachtgevers valt weg, wat dan? Zijn doel is erachter te komen of je als ondernemer over zoiets hebt nagedacht. De ondernemer kan zich tijdens zo’n gesprek presenteren. Veel van deze ondernemers hebben de frustratie dat ze hun plan nooit konden uitleggen aan een bank.”

Nieuwe klussenbus

Een zzp’er kan bij Qredits geld lenen voor investeringen in inventaris. Een nieuwe klussenbus bijvoorbeeld, materiaal of nieuw gereedschap. “Iets waarvan wij kunnen controleren of het echt daaraan wordt besteed”, zegt Groenevelt. “Het krediet is niet bedoeld voor een starter die na een jaar verwacht klanten te krijgen en tot die tijd van deze lening wil leven.”

Crisis

Of de zzp’er die als gevolg van de crisis in de problemen komt een lening kan krijgen, hangt van het probleem af. Groenevelt: “Wie een lege orderportefeuille heeft, heeft feitelijk geen levensvatbaarheid. De basis om een krediet te verstrekken is dan volledig weg. Voor deze ondernemers heeft elke gemeente een aantal voorzieningen. Een ander verhaal wordt het als een goede ondernemer failliet dreigt te gaan doordat opdrachtgevers de rekeningen niet op tijd betalen.”

 

Lenen? Zzp’er kan krediet krijgen bij Qredits