Máxima op bezoek in Almelo

20-10-2009

Die eer hebben we te danken aan de méér dan succesvolle start van Qredits. Dat kreeg in de eerste tien maanden van haar bestaan te maken met 2500 kredietaanvragen – en dat is méér dan het dubbele van wat werd verwacht.

Bank voor Microfinanciering Qredits ging in januari van dit jaar van start met als doel het verschaffen van kleine kredieten voor kansrijke initiatieven als de ondernemers niet voldoen aan de – steeds strengere – criteria van de reguliere banken. Qredits kreeg voor dit doel 15 miljoen euro van het rijk, en een startkapitaal van de ING, Rabo, Fortis en ABN AMRO. Qredits ‘screent’ de ondernemingen (startende en bestaande bedrijven), het OOA zorgt voor coaching van de bedrijven die een microkrediet ontvangen.

Volgens directeur Groenevelt werd bij de start van Qredits gerekend op zo’n 1200 aanvragen uit heel Nederland. Dat bleek heel erg bescheiden, het aantal aanvragen stat nu al op 2500. Er was uitgegaan van zo’n 500 kredieten van gemiddeld 10.000 euro, maar dat worden er zo’n 600 – en de kredieten zijn gemiddeld 20.000 euro. Na acht maanden stond de teller op 425 kredieten van in totaal 9 miljoen euro. In 60% gaat het om leningen voor starters, in 40% om leningen voor ondernemers die even liquiditeitsproblemen moeten opvangen.

Verdere, snelle groei

Qredits gaat nu uit van een verdere, snelle groei. De schattingen zijn dat er volgend jaar al 1000 ondernemers worden geholpen met een microkrediet en in de jaren daarna zo’n 2000 à 2500 per jaar. Dat betekent ook, aldus Groenevelt, dat de bank zelf op zoek moet naar extra financiering. ‘Want die 15 miljoen is nog wel een keer op.’ De directeur verwacht dat het rijk, de banken en mogelijk Europa wel over de brug gaan komen.

Prinses Máxima, bevlogen ambassadeur voor de Microfinanciering, komt in Almelo praten met Qredits, het OOA, twee startende ondernemers met hun coaches, een bestuurslid en de manager van OOA. Het gesprek zal vooral gaan over coaching.

Máxima op bezoek in Almelo