Máxima te gast bij Qredits

27-10-2009

Prinses Máxima was vorige week donderdag in Almelo te gast bij twee instellingen: het Objectief Ondernemers Adviespunt en de bank voor microkrediet Qredits. Twee vliegen in één klap. Het leverde beiden de zéér gewenste boost in publiciteit op.

Máxima zet met succes haar positie overal in de wereld in om microfinanciering te bevorderen. In Afrika, Azië en India, maar ook in Almelo, waar sinds dit jaar de hoofdvestiging van Qredits zetelt. Het bezoek van Máxima was in drie delen opgeknipt. Eerst een rondetafelgesprek met de bank voor microkrediet, aansluitend een gesprek met het OOA en tot slot een informatie bijeenkomst met alle medewerkers van beide organisaties.

Kinderdagverblijf

Bij Qredits liet de prinses zich informeren over de werkwijze, en dat gebeurd heel beeldend aan de hand van een praktijkvoorbeeld over een vrouw van 57 die een eigen kinderdagverblijf wilde beginnen. Bedrijfsadviseur Egberdien de Vries schetste hoe zij een inschatting maakt op basis van een gesprek thuis, haar collega en riskmanager lichtte toe hoe er vervolgens naar de harde cijfers wordt gekeken. Qredits heeft een onvoorstelbaar vlotte start gehad dit jaar.

De bank kreeg al 2500 kredietaanvragen, waarvan er ook al 450 zijn gehonoreerd. En dat heeft financiële gevolgen; de bank moet zelf sneller dan verwacht op zoek naar extra middelen. Economische Zaken – ook aanwezig bij het gesprek – staat daar positief tegenover, er is hoop dat er Europese fondsen beschikbaar komen èn er wordt ook gekeken naar financiering door banken. Een opmerkelijke andere financieringsstroom waar volgens Beuving met aandacht naar wordt gekeken is geld van particulieren.

Máxima te gast bij Qredits