Bedrijven pompen meer geld in innovatie

07-12-2012

In 2011 staken ondernemingen 8,9 procent meer in R&D (Research & Development) dan in het voorgaande jaar, zo blijkt donderdag uit gegevens van de Europese Commissie. In 2010 werd een stijging van 6,1 procent opgetekend.

Wereldwijd bedroeg de stijging in 2011 7,6 procent. Terwijl Amerikaanse bedrijven 9 procent meer investeerden, bleven Japanse bedrijven met 1,7 procent ver achter.

In Europa komt de groei grotendeels voor rekening van de automobielsector, die een plus van 16,2 procent in de boeken zet. Duitsland is in Europa een belangrijke aanjager van R&D.

Volkswagen

In de Europese lijst, waarin de 1000 grootste bedrijven in de EU gemeten naar investeringen in R&D op een rij zijn gezet, nemen de Duitse bedrijven Volkswagen en Daimler de eerste en tweede positie in. Het Finse Nokia staat op de derde plaats.

In totaal telt de lijst 57 Nederlandse ondernemingen. Het hoogst genoteerde Nederlandse bedrijf is EADS, op plaats elf. Op de 21ste en 22ste positie volgen Philips en STMicroelectronics.

In de wereldwijde lijst staat het Japanse Toyota bovenaan, gevolgd door Micrsosoft en Volkswagen.

Uit recent onderzoek blijkt dat de Europese Unie een aantrekkelijke R&D-locatie is voor bedrijven van buiten de EU. Buitenlandse investeringen vormen een belangrijke bron van werkgelegenheid.

Vooral Amerikaanse bedrijven weten de weg naar Europa te vinden. Zij besteden hier tien keer meer aan onderzoek en ontwikkeling dan in China en India gecombineerd.

Bron: NuZakelijk

Meer geld naar innovatie