Microkrediet goede start

25-03-2009

"Ik kon mijn ei, mijn creativiteit niet kwijt in serieproductie. Ik liep vast." Nu, bijna 50 jaren oud, staat hij voor een nieuwe fase in zijn leven. Hij begint in Teteringen zijn eigen onderneming Ger-Deco, een ontwerpbureau voor meubels en verlichting. "Dat idee heb ik al drie jaar. Maar financieel had ik de boel nog niet op een rijtje, ik zocht ondersteuning voor 9.000 euro."

Van banken naar Kamer van Koophandel en weer terug. Maar het beslissende duwtje kreeg Van Etten niet. Tot zich begin dit jaar het nieuwe Microkredietloket aandiende, een samenwerking van KvK, REWIN, Stichting Brainz en de vijf grote West-Brabantse gemeenten.

Landelijk heeft het ministerie van Economische Zaken samen met vier grote banken vijftien miljoen euro beschikbaar om startende of doorstartende ondernemers met een vraag naar een microkrediet van maximaal 35.000 euro te begeleiden en te ondersteunen. Na beoordeling regelt het landelijk fonds Qredits de financiering.

Van Etten kwam in contact met projectleider Henk Ras van Brainz, die het mobiele Microkredietloket – op dat moment toevallig geopend in het gemeentehuis van Zevenbergen – bemant. Ras: "Het was appeltje-eitje. Het businessplan zag er al goed uit. We zijn met 15.000 euro alleen wat hoger gaan zitten dan deze ondernemer van plan was. Dat geeft meer armslag."

Binnen drie dagen was Gerrit van Etten beginnend ondernemer. Zijn werkplaats en showroom gaan op 24 maart open. Peter Princen van Rewin zegt dat de kracht van het microkrediet in snel handelen zit. "Bij kredietverstrekking wordt nog te vaak het verleden van een ondernemer gescreend, wij kijken vooruit."

(bron:BN de Stem)

 

Microkrediet goede start