Microkrediet hier ook op kaart

04-06-2009

Microfinanciering, het verstrekken van kleine kredieten aan beginnende ondernemers, staat in Nederland stevig op de kaart. Maxima zei dit, toen zij donderdag in Usselstein de nieuwste cijfers over de microkredieten in ons land bekendmaakte.

Jarenlang zette zij zich namens de Verenigde Naties in voor microfinanciering in ontwikkelingslanden, maar sinds 2007 maakt Maxima deel uit van de Raad voor de Microfinanciering, die initiatieven ondersteunt om ook in Nederland beginnende ondernemers de nodige zet in de rug te geven.

"Als we zo doorgaan overtreffen we onze eigen plannen", zei de prinses enthousiast. "We dachten in dit jaar vijfhonderd ondernemers aan coaching en krediet te kunnen helpen. In vier maanden tijd hebben in totaal al 175 ondernemers een krediet ontvangen, variërend van 500 euro tot 35.000 euro."

Vraag

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) maakte duidelijk dat voor de kleine man met grote ambities de kredietcrisis niets nieuws bracht. "Er is meer vraag dan aanbod naar kleine kredieten voor ondernemers, en de markt zal niet uit zichzelf dat gat dichten. Voor de banken zijn de risico's vaak te hoog en is de opbrengst te laag. Dat heeft niets te maken met de crisis, want de toegang tot financiering is voor de kleine en startende ondernemers altijd een probleem geweest. Daar heeft de overheid een duidelijke rol."

In de visie van prinses Maxima is geld vaak niet eens het grootste obstakel. Begeleiding en coaching zijn voor mensen met een werkbank in de garage of een laptop op de zolderkamer minstens even belangrijk. Starters bijten vaak hun tanden stuk op het schrijven van een businessplan of het opzettten van een administratie. Ondernemers moeten daarom kunnen aankloppen bij "ondernemerspunten". Nederland telt er nu 22. "Een prachtig begin," vindt Maxima, maar "eind dit jaar zitten we minstens op veertig."

Microkrediet hier ook op kaart