Microkrediet Limburgse ondernemers

26-01-2010

Zij komen nu via Qredits in aanmerking voor een microkrediet van maximaal €35.000,- Ze krijgen advies vóór de start en coaching op maat. “Wij kijken liever naar de toekomst dan naar het verleden,” laat Roy Spit, riskmanager van Qredits, weten.

In 2009 werd op initiatief van de grote banken en in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken Qredits opgericht, die zich als zakelijke kredietverlener richt op de financiering van kleine ondernemingen in Nederland. Individueel en maatwerkadvies aan kleine ondernemers onderscheidt deze kredietverlener van de reguliere banken. Een gat in de markt. Zo bleek uit onderzoek dat reeds werd uitgevoerd voor de economische crisis. Toch beseffen ook de grootbanken het beland van microkrediet; ING, Rabobank, Fortis en ABNAMRO participeren financieel en bestuurlijk in het bedrijf. Sinds 1 januari behartigt Sandra van Hooren, bedrijfsadviseur bij Qredits, de belangen voor Limburg.

Een bedrijf voor gevelreiniging en onderhoud, een wellness sauna, refill inkt shop, mobiel pannenkoekenrestaurant, glazenwasserbedrijf, horecabedrijf en een outletwinkel voor merkkleding. Een greep uit de ondernemingen die afgelopen jaar aanklopte bij Qredits. “Het gaat heel hard,” bevestigt Van Hooren. “Opmerkelijk is het niveau van de ondernemers; 42 procent heeft een MBO-opleiding en 30 procent een HBO-opleiding. Met een haalbaar ondernemingsplan kunnen ondernemers bij ons snel een krediet krijgen. Wij werken laagdrempelig en onze lijnen zijn kort. Wie bij ons een krediet aanvraagt, doet dit online via www.qredits.nl. De aanvraag wordt eerst inhoudelijk beoordeeld en als het niet compleet is, sturen we het terug met het advies contact op te nemen met één van de lokale Microfinanciering Ondernemingspunten in Limburg. Zij begeleiden deze ondernemers bij het opstarten van hun bedrijf en het schrijven van een goed ondernemingsplan. Hun dienstverlening is veelal gratis. Slechts in sommige gevallen worden kosten in rekening gebracht. Zijn de stukken daarna compleet? Dan wordt de aanvraag doorgestuurd naar de bedrijfsadviseur, die naar de betreffende ondernemer stapt en een screening op locatie doet. Als het krediet wordt toegewezen dan maakt Qredits het geld over op de betaalrekening bij een commerciële bank. We hopen dat de ondernemer zo ook een goede relatie met de eigen bank opbouwt.”

Ondernemers krijgen sneller het voordeel van de twijfel

Qredits werkt op deze manier weliswaar op reguliere bancaire wijze maar met specifieke en individuele aandacht voor de ondernemer. “Wij geven ondernemers sneller het voordeel van de twijfel,” licht Spit toe. “Waar het uiteindelijk bij ons om gaat is of iemand ondernemend genoeg is om een zaak rendabel te maken. Niet hoe moeilijk een specifieke branche is of dat iemand in het verleden minder succesvol is geweest. In veel gevallen verstrekt Qredits het krediet, inclusief begeleiding door een coach. Dat vergroot de kans op succes. Onze bedrijfsadviseur bepaalt de intensiteit van de begeleiding. De ondernemer zelf bepaalt met welke coach hij in zee gaat. Op ons Coahingsplein (via Qredits.nl) zijn diverse soorten coaches beschikbaar. Professionele partijen, maar ook mensen met een ondernemersachtergrond of mensen die werken voor een accountantsbureau of een bank. Zij doen dit, naast hun dagelijkse bezigheden, uit oprechte betrokkenheid voor de medemens. Ze spelen een belangrijke rol bij het welslagen van een onderneming. Maar uiteindelijk is het onze overtuiging dat de ondernemer zelf zijn succes bepaalt. Zijn passie, creativiteit en doorzettingsvermogen is doorslaggevend om een onderneming, hoe klein dan ook, winstgevend te maken. Wij reiken deze ondernemers daarom ook graag een helpende hand toe.”

(bron: Limburgonderneemt.nl – door drs. Jacqueline Munnichs)

Microkrediet Limburgse ondernemers