Microkredieten voor bedrijven

05-02-2009

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken trekt hiervoor de komende 2 jaar 15 miljoen uit. ABN Amro, ING, Fortis en de Rabobank stellen samen 1,2 miljoen beschikbaar aan de speciaal hiervoor opgerichte stichting Microkrediet Nederland.

'Met het fonds staan wij borg voor leningen tot maximaal 35.000 euro waarmee kleine en startende ondernemers een bedrijf kunnen opstarten of uitbreiden. Het richt zich specifiek op ondernemers die niet traditioneel door banken bediend worden. Daarvoor bieden microkredieten een oplossing', zegt staatssecretaris Frank Heemskerk.

De verwachting is dat de gemiddelde lening waarvoor borgstelling gevraagd wordt 10.000 euro zal bedragen. De looptijd van een lening is maximaal 10 jaar. In 2009 worden 500 kredieten verstrekt, in 2010 komen er 1000 bij en, na de evaluatie, in 2011 nog eens 1500.

De stichting Microkrediet Nederland financiert onder de naam Qredits kleine ondernemingen in heel Nederland. Daarnaast is er in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een borgstellingregeling in 5 regio's (Flevoland, Hengelo/Enschede, Leeuwarden e.o., Tilburg, en Rotterdam). Deze borgstellingregeling is zowel beschikbaar voor uitkeringsgerechtigden die een onderneming willen beginnen als voor niet-uitkeringsgerechtigden. Naast financiering biedt de regeling de ondernemers ook advies en coaching.

(bron: ministerie van Economische Zaken)

 
Microkredieten voor bedrijven