Ondernemers: krimp vlakt af in derde kwartaal

Ondernemers: krimp vlakt af in derde kwartaal

Dat blijkt uit de Winstmeter Ondernemers, de barometer van zakensite Z24 voor de ontwikkeling van bedrijfswinsten in Nederland.

De Winstmeter Ondernemers voorspelt dat operationele bedrijfswinsten in Nederland in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld met een half procent dalen. Voor het tweede kwartaal is de geschatte krimp een stuk forser, te weten 3,1 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

“Ondernemingen gaan een zwakke zomer door maar de kans neemt toe dat het vierde kwartaal een positieve omslag laat zien”, licht Jeroen de Boer van Z24 toe.

Minder krimp industrie

Uit vertrouwensindicatoren zoals de Nevi-Index, een maandelijks peiling onder inkoopmanagers, blijkt dat de Nederlandse industrie sinds het dieptepunt van maart dit jaar aan de beterende hand is. In april, mei en juni was per saldo nog sprake van krimp, maar die werd wel steeds kleiner.. Zwak punt was opnieuw  de binnenlandse vraag. Inkoopmananagers zagen exportorders aantrekken, maar de binnenlandse vraag bleef achter.

De aanhoudende daling van huizenprijzen in april en mei, zoals bijgehouden door Het Kadaster, was een negatieve factor in het tweede kwartaal. De woningmarkt biedt nog altijd weinig perspectief als aanjager van de bouw en aanverwante sectoren.

Wat betreft de algemene financiële gezondheid van bedrijven zijn er kleine lichtpuntjes te ontwaren. Uit gegevens van adviesbureau Graydon valt af te leiden, dat het aantal Nederlandse bedrijven met een hoge tot zeer hoge financiële rating in het eerste kwartaal van dit jaar licht is toegenomen vergeleken dezelfde periode over 2012. Het aantal bedrijven met zeer slechte rating nam juist wat af.

Lees verder op: Z24.nl

Ondernemers: krimp vlakt af in derde kwartaal