Ondernemers verguld

05-06-2009

Alle banken waar ze aanklopten, weigerden hen een lening te geven. Totdat ze in aanraking kwamen met Qredits, de handelsnaam van Stichting Microkrediet Nederland. De Graaf en De Nooijer waren gisteren te gast op een congres over micro krediet, waar ze spraken met prinses Maxima, lid van de Raad voor Microfinanciering Nederland. Zij maakte bekend dat de afgelopen vier maanden 175 ondernemers een klein krediet hebben gekregen, variërend van €500 tot €35.000.

Rood licht

"De lening was voor mij echt de laatste strohalm om mijn bedrijf in quad-verhuur op het strand van Scheveningen te kunnen beginnen", zegt Kick de Graaf. "Elke bank waar ik op gesprek mocht komen, haakte af vanwege een te laat betaalde telefoonrekening een paar jaar terug. Hierdoor had ik een BKR-notering en bij banken gaat dan echt meteen het licht op rood."

Voor Laura de Nooijer, die met haar bedrijfje chocolade produceert, kwam het zelfs niet zover dat ze een bank mocht binnenstappen: "Het bedrag dat ik wilde lenen, was voor geen enkele financiële instelling interessant om met mij in zee te gaan. Via de Kamer van Koophandel hoorde ik dat ik misschien in aanmerking kwam voor een microkrediet van Qredits."

Vanaf dat moment ging er een wereld open voor beide ondernemers. "Hoe ik werd behandeld, verschilde totaal van de kille manier waarop de andere banken met mij omgingen. Het was allemaal veel persoonlijker. De medewerker van Qredtis kwam bij mij thuis langs en was echt geïnteresseerd in wat mij dreef", vertelt De Graaf.

Cadeautje?

Dat wil niet zeggen dat hij en de Nooijer hun lening van circa € 25.000 zomaar in de schoot geworpen kregen: "Mijn ondernemingsplan werd kritisch bekeken. Ook het rentetarief waartegen de lening kon worden afgesloten (9%), was echt geen cadeautje. Toch was ik dolblij dat ik de lening kreeg."

De ondernemers voelen zich moreel verplicht om het geleende bedrag binnen de termijn van een paar jaar terug te betalen. "Ik heb het vertrouwen gekregen van de kredietverstrekker, dat wil ik niet beschamen. Ook wil ik laten zien dat ik het uiteindelijk zelfstandig redt", zegt De Graaf.

De grote banken waren gisteren dan ook de gebeten hond. Maar Dorine Putman- Devilee van ASN bank stak de hand in eigen boezem: "Je moet heel veel tijd stoppen in het verlenen van microfinanciering. Wij verstrekken dan ook nauwelijks kredieten van onder de € 200.000. Als ik de verhalen vandaag hoor, moet ik toegeven dat deze praktijk eigenlijk niet goed is."

Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, verdedigde zijn grote financiële instellingen door te stellen dat ze wel degelijk oog hebben voor de problemen rond kredietverstrekking aan kleine ondernemers. Zij hebben bijvoorbeeld € 1,2 miljoen beschikbaar gesteld aan Stichting Microkrediet Nederland.

Ondernemers verguld