Qredits draait kredietkraan wijd open

30-10-2011

“Het gaat om te kleine bedragen, die voor banken niet rendabel zijn om te financieren. Mensen met een moeilijk trackrecord en weinig zekerheden komen al helemaal niet aan bod”, vertelt algemeen directeur Elwin Groenevelt op het Almelose hoofdkantoor van Qredits.

De stichting, zonder winstoogmerk, is een samenwerkingsverband tussen onder meer ABN AMRO Bank, ING Nederland en Rabobank Nederland en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De ondernemers die bij Qredits aankloppen hebben vaak om diverse redenen problemen om bij een bank krediet te krijgen. Ze zitten bijvoorbeeld in de WW – dat geldt voor ongeveer een kwart - of hebben een BKR-notering, waardoor het afsluiten van een ‘regulier’ krediet niet lukt. Met een goed doortimmerd ondernemingsplan kunnen ze vaak wel bij Qredits terecht.

Innovatief

Ondernemers die echt niet bij Qredits terechtkunnen zijn degenen die meer dan 50.000 euro nodig hebben en starters die een heel innovatief bedrijf voor ogen hebben.

“Ook ondernemers die zich onvoldoende hebben voorbereid, helpen we niet”, vertelt Groenevelt. “Ongeveer 30 procent van de aanvragen zijn nog onvoldoende voorbereid om krediet aan te vragen. Uiteindelijk wordt 25 procent van alle aanvragen gehonoreerd.”

Het gaat maar weinig echt mis. “We hebben nu bijna 2000 kredieten verstrekt, daarvan zijn er ongeveer 30 die niet terugbetaald kunnen worden, nog geen 2 procent van onze portefeuille. Daar tegenover staan ruim 50 klanten die hun krediet juist voortijdig hebben afgelost, waarvan zo’n 30 omdat het heel erg goed gaat.”

Ongeveer 60 procent van degenen die een microkrediet aanvragen, is starter. “Ze komen uit alle mogelijke branches, van detailhandel tot industrie en van vervoer tot persoonlijke verzorging”, aldus Groenevelt.

Afgewezen

Starter Liesbeth Janson stapte met haar idee voor de Kipsalon naar Qredits nadat ze door verschillende banken was afgewezen. “De banken deden ontzettend moeilijk en wilden allerlei documenten hebben.”

Sinds twee maanden is haar eetgelegenheid in Den Haag, die op houtskool gegrilde kip serveert, een feit. Het was Jansons droom een eigen onderneming te beginnen. “Ik wilde graag zelf creëren, onafhankelijk zijn.“

Ondernemer Sabra Cowan is afkomstig uit de WW. Zij ging vorig jaar in Amsterdam van start met haar winkel in woonaccessoires Tomorrow’s Vision, The Store.

"Eerder heb ik negen jaar bij een bedrijf gewerkt dat meubels op maat maakte, dus de keuze voor de woonbranche was voor de hand liggend. Ik ben vervolgens op advies van de Kamer van Koophandel bij Qredits terechtgekomen.” Aan het eind van dit jaar zal Cowan nagenoeg de helft van haar krediet afbetaald hebben.

Mannen

Vooral mannen zijn opmerkelijk goed vertegenwoordigd onder de klanten van de microkredietbank. Tegenover iedere zeven mannen staan slechts drie vrouwen. “Vrouwen sparen liever eerst. Dat geldt voor de kredietmarkt in het algemeen”, verklaart Groenevelt.

Het gros is tussen de 30 en 50 jaar. Het opleidingsniveau komt in grote lijnen overeen met het beeld in de maatschappij. Terwijl ongeveer 30 procent hoger opgeleid is, heeft het grootste deel een opleiding op MBO-niveau achter de rug.

Qredits trok onlangs het kredietplafond op van 35.000 naar 50.000 euro. “We kregen veel aanvragen die daar tussenin lagen en konden moeilijk uitleggen waarom we die niet konden financieren. Bovendien past die 50.000 beter bij de criteria die banken hanteren.” Het gemiddelde krediet bedraagt echter 16.000 euro.

Naamsbekendheid

De vraag naar microkredieten zit flink in de lift. Enerzijds omdat het door de crisis voor banken lastiger is geworden om kleine kredieten en starterskredieten te verstrekken. “Ze doen het wel, maar halen de parels eruit.” Anderzijds doordat de naamsbekendheid van microfinanciering langzaam maar zeker toeneemt.

De rente die ondernemers over de microkredieten betalen, bedraagt momenteel 9,75 procent. Banken vragen voor soortgelijke leningen tussen de 8 en 13 procent

Groei

Qredits verwacht volgend jaar 1500 kredieten te verstrekken. Uiteindelijk wil de instelling groeien naar 2500 kredieten per jaar.

Groenevelt sluit niet uit dat de dienstverlening op termijn wordt uitgebreid naar grotere kredieten, maar dan onder een ander label. “Voor microkredieten ligt de grens toch wel bij 50.000 euro.”

Qredits draait kredietkraan wijd open