Rijk staat garant

25-02-2009

De staatssecretarissen van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) en Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) hebben daar vijftien miljoen euro voor uitgetrokken.

Zelfs als het gaat om kleine bedragen kan het voor beginnende ondernemers moeilijk zijn geld te lenen. Voor een bank is het namelijk vaak moeilijk te achterhalen wat de risico's zijn. De staatssecretarissen steken vijftien miljoen euro in een fonds dat wordt beheerd door een samenwerking van ABN Amro, Fortis, ING, de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken. Wie een goed bedrijfsplan heeft en geen lening kan krijgen bij een bank kan via dit fonds, Qredits genaamd, maximaal 35 duizend euro lenen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat sinds juli vorig jaar in drie gemeenten borg voor mensen die een bedrijf starten terwijl ze nog een uitkering hebben. Die proef is uitgebreid naar vijf gemeenten. Ook is eerder zes miljoen euro beschikbaar gesteld om borg te staan voor mensen die geen uitkering hebben. Nog eens zes miljoen euro werd beschikbaar gesteld voor mensen met een uitkering.

Het ministerie noemt de proef een succes, vorig jaar stond het rijk in 110 gevallen borg voor een lening. Als voorbeelden worden startende opticiens, beauty- en kapsalons genoemd die in de deelnemende gemeenten startten. In 2011 wordt besloten of beide regelingen landelijk worden ingevoerd.

(bron: trouw.nl)

Rijk staat garant