Starters negeren recessie

14-03-2009

Dat is slechts een beperkte teruggang ten opzichte van januari 2008, blijkt uit berekeningen van de Kamer van Koophandel op verzoek van het AD.

Het grote aantal starters is opmerkelijk, omdat aspirant-ondernemers nauwelijks nog krediet krijgen bij banken. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom een fonds voor starters opgezet met 15 miljoen euro erin, dat microkredieten verstrekt.

Ook maatschappelijke investeerders steunen nu starters, omdat de banken te weinig doen. "Voor een gezonde economie zijn starters onontbeerlijk," stelt Jos Verhoeven, directeur van investeerder Start Foundation. "Waarom kan minister Bos van Financiën de banken niet dwingen ook kredieten aan starters te verstrekken?"

"De vrijheid van werken is een belangrijke drijfveer om een eigen onderneming op te zetten, ook in deze moeilijke tijd,’’ constateert Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen.

Ook Arjan van den Born van de Universiteit van Utrecht, die dinsdag promoveert op de 'X-factor' van zelfstandigen, stelt vast dat mensen om andere redenen dan een hoger inkomen een eigen bedrijf beginnen. "Geld alleen maakt niet gelukkig," zegt hij. "Zeker zo belangrijk is de mogelijkheid te experimenteren. Zelfstandigen die innovatief bezig zijn, zijn gelukkiger dan beroepsgenoten die zich op één type dienstverlening richten, al zorgt dit laatste wel voor een hoger inkomen."

(bron: Algemeen Dagblad)

 

Starters negeren recessie